Het bekogelde dorp

VolaxTINOS (Griekenland)  Per ongeluk kom je niet in Volax. Na enkele kilometers rijden tussen enorme keien houdt de weg aan de rand van het dorp op. Je parkeert de auto en loopt het dorp in.

 

Volax ligt midden op het eiland Tinos. Volax en dorpen in de buurt hebben een geschiedenis die teruggaat naar de middeleeuwen. Ze horen tot de oudste nederzettingen van het eiland.

De omgeving van Volax wordt vaak met een maanlandschap wordt vergeleken. Het gebied is bezaaid met meters grote granieten bollen. De mythe verhaalt hoe de reusachtige Titanen met deze buitenformaat biljartballen in hun Titanenstrijd de Olympische goden zouden hebben bekogeld.
Onder geologen circuleren verschillende theorieën over hoe de bollen rond Volax zijn terechtgekomen. De meest gangbare theorie zegt dat het graniet ontstaan is bij een vulkaanuitbarsting zo’n twintig miljoen jaar geleden. Hun ronde vormen hebben ze in de loop van de tijd gekregen door temperatuurveranderingen en erosie.

De ronde bollen liggen ook overal in het dorp. Veel huizen zijn tegen de keien aangebouwd of soms op de stenen. Buiten het dorp zie je in het openluchttheater dat ze daar zelfs niet om de keien heen konden. (september 2023)

 

volax e

 

 

De Cycladen in Plaatselijk Belang