Een cruise voor 14 euro per persoon

Milos 1MILOS (Griekenland)   Voor de haven van Adamantas ligt het grote witte cruiseschip Silverwind. Twee bootjes pendelen tussen het schip en de kade. Daar staat de blauwe partytent van Silversea Cruises. Een steward achter een tafeltje regelt het transport van en naar het schip. De Silverwind is net begonnen aan een tiendaagse cruise van Piraeus naar Civitavecchia bij Rome. De goedkoopste suite op de Silverwind kost deze reis 4530 euro.

Wij zijn niet met de Silverwind naar het eiland gekomen. Wij kwamen met de Aqua Jewel van de Nel Lines, een niet meer zo jonge, stampende ferryboot die tussen de eilanden van de Cycladen pendelt. Onze cruise van Paros naar Milos heeft 14 euro per persoon gekost. Reizen met de Aqua Jewel kost geen geld, alleen maar heel veel tijd.

Vanmiddag moesten we om twee uur van Paros vertrekken. Het werd drie uur. De Aqua Jewel kijkt niet op een uurtje. Waaarschijnlijk om dure stookolie te besparen.
We varen van Paros naar Naxos, naar Ios, naar Sikinos, naar Folegandros, naar Kimolos, naar Milos. Daar komen we ’s avonds om elf uur aan in plaats van om negen uur. De afstand Paros-Milos is hemelsbreed nog geen 75 kilometer.

Onderweg op de Aqua Jewel maak je het leven op de Cycladen van nabij mee. Op elk eiland staan mannen klaar om de trossen op de kade te trekken. Vanaf het achterdek kijken we naar de passagiers die gepakt en gezakt in de schaduw staan te wachten tot ze aan boord mogen. Een of twee auto’s – niet meer - staan op de kade klaar om in te schepen.

Eerst komt een groepje van de Aqua Jewel af. In de verte zie je mensen van het eiland de nieuwkomers monsteren: zoeken ze een kamer? Moeten we er op af?
Twee mannen glippen aan boord om twintig terrasstoelen van boord te halen. Anderen brengen kistjes groente en fruit aan boord voor de groenteboer van het volgende eiland. Er komt een busje van de telefoonmaatschappij aan boord. De chauffeur gaat weer van boord, hopelijk zonder contactsleutel.
Als de passagiers die net aan boord gekomen zijn, op het achterdek arriveren, klinkt de scheepstoeter van de Aqua Jewel al weer. We moeten snel verder, vindt de kapitein.
(juni 2012)