Het theater van Apollo

Apollon-theaterSYROS (Griekenland)  Op Syros kom je aan wal in de hoofdstad Ermoupoli. Als je er voor het eerst komt, stap je een wereld binnen die je niet meteen kunt plaatsen. Waar zijn de kleine kronkelstraatjes die je op de andere Cycladen gewend bent?

 

Ermoupoli is vooral een negentiende-eeuwse stad. Ook heb je er meteen het gevoel dat je in een grote stad bent (hoewel er overigens nog geen 20.000 mensen wonen). Die mooie Cycladen straatjes heb je wel in Ermoupoli, maar dan moet je eindeloos de stad door trappen omhoog naar de bovenstad Ano Syros. Zoals veel oude Griekse dorpen ligt het hoog boven de zee op een plek waar je de vijand van verre kon zien aankomen.
De stad Ermoupoli ontstond aan het begin van de negentiende eeuw toen de moderne Griekse staat vorm kreeg. Van heinde en verre kwamen Grieken deze kant op om hier in het vrije Griekenland te kunnen wonen. Diep onder Ano Syros ontstond in korte tijd een nieuwe stad langs de kust. Ermoupoli werd het hoofdstad van de Cycladen.

Op het grote drukke Miaouli-plein midden in de stad is de negentiende eeuw nooit ver weg. Een straat verderop staat het Apollon theater. Dichterbij de negentiende eeuw kun je niet komen.
Via de grote marmeren hal kom je in de mooiste ‘bonbonnière’ die je je kunt voorstellen: rode tapijten, rode fluwelen gordijnen en drie verdiepingen met loges met krakende fauteuils. Hoog bovenin de zaal zien Homerus, Euripides en Aeschylus samen met Verdi, Mozart, Bellini, Donizetti, Dante en Rossini dat het allemaal goed is.

Pietro Sampo was de architect van het Apollon-theater. Hij kwam uit Italië om in Ermoupoli de Scala van Milaan in miniatuur na te bouwen. Sampo’s Scala werd op 20 april 1864 geopend met de Rigoletto van Verdi. Ongetwijfeld zat op dat moment ‘tout’ Ermoupoli in de zaal. Ze kunnen elk moment weer binnenkomen, lijkt het.
(september 2023)

 

De Cycladen in Plaatselijk Belang