Een dorp om in te verdwalen

Paros kerkdeurPAROS (Griekenland)   In de heuvels midden op Paros ligt het dorp Lefkes in een smalle vallei. In de reisgidsen vind je omschrijvingen als charmant, origineel, authentiek, gezellig. We zijn al eens eerder in het dorp geweest, met de bus toen. Het bleek destijds nog een heel gedoe om de laatste bus te halen omdat je in Lefkes uitstekend kunt verdwalen - ondanks het feit dat het een klein dorp is.

 

Deze keer waren we met de scooter gekomen en waren we vast van plan de terugweg door al die stijgende en dalende straatjes te onthouden.

De meeste Griekse eilanden hebben zulke dorpen, verstopt in het binnenland waar je je kon onttrekken aan de begerige blikken van zeerovers en bandieten. Vaak stammen dit soort dorpen dan ook uit de tijd dat het centrale gezag op de Griekse eilanden na het Byzantijnse rijk en de Venetiërs en vóór de heerschappij van de Turken een tijdje weggevallen was. In Lefkes staan nog kerkjes en huizen uit de vijftiende en zestiende eeuw.

Het mag dan gemakkelijk zijn om te verdwalen in Lefkes, het is werkelijk onmogelijk om uiteindelijk niet uit te komen op het plein bij de grote marmeren Agia Triada, ofwel de Kerk van de Heilige Drie-eenheid.
Met twee spijkertjes en een stuk touw hangt een bordje aan de klink van de kerkdeur: ‘Is closed, don’t push’. De pappas is het gerammel aan zijn hemelpoort kennelijk zat.
We draaien om en zoeken de smalle streep schaduw aan de overkant op. Op het terrasje daar drinken we ons moed in voor de ongewisse wandeling terug.
(oktober 2017)

 

De Cycladen in Plaatselijk Belang