Next bus to Parissa

Santorini bussenSANTORINI (Griekenland) Het busstation ligt aan de straat Mitropoleos, net buiten het schilderachtige gedeelte van het stadje Fira op de kraterwand van Santorini. Er is niets schilderachtigs aan het busstation. Het pleintje is heet, het stinkt er en overal ligt rommel naast de volle afvaltonnen. Op een ruimte van ongeveer dertig bij dertig meter blijken een stuk of tien plaatselijke autobussen te passen. Reizigers haasten zich tussen de bussen door.

We zijn hier in het onrustig kloppend hart van het openbaar vervoer op Santorini. Alle tien buslijnen van het eiland beginnen en eindigen hier. Zelfs als je naar een dorp een paar kilometer verderop moet, reis je eerst naar Fira om daar de bus naar het andere dorp te nemen. Elke dag vertrekken vanuit het busstation 200 bussen alle kanten op.

Alle mensen op het busstation van Fira hebben één ding gemeen: ze zijn in deze heksenketel van dertig bij dertig meter op zoek naar hun bus. En dat is wel even een dingetje. De bordjes met bestemmingen achter de voorruit zeggen niets, de chauffeurs en de conducteurs weten van niets. Het geldt ook voor de man die op het plein het busverkeer zo goed en kwaad als het kan regelt.
Uiteindelijk ontdekken we het geheim achter de dienstregeling in een hokje met een groot geel bord aan de rand van het plein. De dame in het hokje heeft een lijst met nummertjes voor zich. De nummers staan op kleine stickers op de voor- en achterruiten van de bussen. ‘Next bus to Parissa?’ ‘Twenty-two!’
Zelfs de chauffeur en de conducteur van bus 22 lijken oprecht verbaasd dat ze zo dadelijk naar Parissa moeten. (oktober 2017)

 

 

De Cycladen in Plaatselijk Belang