Niet verder vertellen s.v.p.

AntiparosANTIPAROS (Griekenland)   Wat voert een mens naar Antiparos? De afstand is het probleem niet. Op Paros is het tien minuten met de bus van Parikia naar Pounta en dan nog een kwartier met het pontje.


Vrijwel iedereen gaat voor een paar uur naar Antiparos om de grotten van Agio Yiannis in het zuiden van het eiland te bezoeken. Om er vervolgens na 411 treden achter te komen dat deze grotten precies zo zijn als alle andere grotten ter wereld. ‘Dark en drippy’, zoals een Amerikaanse vrouw met hoogtevrees halverwege verzuchtte.
Zodra iedereen terug is naar Paros, wordt Antiparos zichzelf weer. De bevolking en een handjevol achterblijvers verzamelen zich in de taverna’s op de kade, lopen een paar keer heen en weer door het enige winkelstraatje van het dorp en bevolken de caféterrassen bovenin het dorp.
Wie op Antiparos blijft, komt in een wereld terecht die elders op de Cycladen meestal verdwenen is: gezelligheid die geen tijd kent, de veilige wetenschap dat niemand iets ontgaat, gastvrijheid waar niemand moeite voor hoeft te doen en de stellige zekerheid dat het morgen weer net zo wordt als het vandaag is en gisteren was.
Ik geef het toe: dit is de ideale vakantie... Een dag met een rustig ontbijt op de kade, een visje misschien als lunch met een koud glas witte wijn, een frappé in het zonnetje, ijskoude Amstel en ’s avonds de steeds terugkerende zorg waar we nou weer ’ns zullen gaan eten. Niet verder vertellen s.v.p.
(juni 2007)