De gestrande jongeling

NaxosNAXOS (Griekenland)   Als u het paradijs wilt zien, moet u snel zijn. Het grote blauwe bord vooraan in de vallei verraadt dat de Europese Unie 2,5 miljoen euro gaat steken in deze potentiĆ«le toeristentrekker. De nieuwe stenen plattegrond belooft al een bezoekerscentrum waar nu nog de brem bloeit.

Vooralsnog is er niets aan de hand in het paradijs. Langs sinaasappelbomen, citroenen, olijfbomen, vijgenstruiken en de mooiste bloemen in verroeste olijfblikken komen we bij het kleine huisje onderin de groene vallei. Hier verkoopt een man met een indringende kraakstem simpele souvenirs, eigengemaakte jam en blikjes drinken aan het handjevol toeristen dat deze plek weet te vinden.

Het klaphekje door, langs de oude olijfboom en u staat oog in oog met de Kouros van Melanes. Rond 750 v.Chr. werden in de marmergroeven in de heuvels van Naxos metershoge gestileerde beelden gemaakt van jonge mannen en vrouwen. Waren de beelden in ruwe vorm klaar, dan werden ze over boomstammen naar beneden naar de kust gerold om per schip naar de plek van bestemming te worden vervoerd.
Onderweg tijdens een van die transporten is hier in Melanes iets helemaal mis gegaan. Deze jongeling rolde te vlot van de heuvel af en brak zijn rechterbeen. Ongetwijfeld vloekend en elkaar van de fout beschuldigend klommen de beeldhouwers weer omhoog om aan een nieuwe jongeman te beginnen. De Kouros van Melanes lieten ze achter. Zo'n 2700 jaar ligt hij in zijn paradijselijke vallei. Volgend jaar zit-ie in het excursieprogramma.
(juni 2007)