SEVILLA (Spanje) De Kathedraal van Sevilla is een schatkamer waar je niet uitgekeken raakt. We zitten op een lange bank langs een van de wanden van de Antecabildo, een strakke, vrij sobere ruimte bij de ingang van de kapittelzaal.
Ik realiseer me dat de marmeren voorstellingen gemaakt moeten zijn om de kanunniken, voor ze naar de bijeenkomsten van het kapittel gingen, nog even snel bij te tanken over goed en kwaad. In de zaal zie je een stripverhaal in tien afleveringen over deugden en ondeugden die de heren tot nadenken zouden moeten stemmen.
De meest intrigerende voorstelling hangt naast de ingang van de kapittelzaal. Het tafereel is bevolkt door figuren die Jeroen Bosch had kunnen bedenken. De voorstelling wordt gedomineerd door een man op een troon met de oren van een ezel. Rondom hem staan acht menselijke figuren met woeste dierenkoppen die hun tanden laten zien. Ze schreeuwen naar elkaar en houden mekaar goed in de gaten.
Links op de voorgrond is een dame met ontblote borsten bezig aan het tafereel te ontsnappen. In haar hand draagt ze de staf van de Romeinse god Mercurius waar twee slangen langs kronkelen. Of is het misschien de godheid zelf? Het hondje links gaat er waarschijnlijk van uit dat-ie zo meteen achter de staf aan mag hollen.
De Latijnse tekst onder de voorstelling legt uit wat we zien. Met behulp van wat ik niet vergeten ben van het gymnasium vroeger en door de zinnen op internet in te tikken probeer ik de spreuk te vertalen:
Woede - fel en uitzinnig - en laster verscheuren het oor van de rechter die gek wordt van hun slechte raad en liederlijkheid. De deugd daarentegen triomfeert door eervolle daden, verricht met onverschrokken moed en gezond verstand.
De dierenfiguren zijn de ondeugden die de deugd bedreigen. De dame op de voorgrond vertegenwoordigt de deugd. Haar boodschap aan de kanunniken is dat ze uit moeten kijken voor laster en slechte raad.
De voorstellingen werden rond 1575 gemaakt. Dit was de Gouden Eeuw van Sevilla. Beladen met de schatten van de Amerika's meerden de schepen aan langs de kades van Sevilla. Dit waren de jaren die niet alleen de stad, maar ook koning Philips II en de katholieke kerk onvoorstelbaar rijk maakten.
(oktober 2018)
Sevilla in Plaatselijk Belang
- Het paleis van de hertogin (december 2022)
- Tijd voor een feestje (december 2021)
- Een kaarsje voor San Antonio (december 2021)
- Het Sevilla van de Sevillianen (december 2021)
- Randgroepvogels (oktober 2018)
- Deugden en ondeugden (oktober 2018)
- Het hoogste woord in Sevilla (december 2012)
- Bar Alfalfa (december 2011)
- De kerststallen van de stad (december 2011)
- Lang en gelukkig in Sevilla (september 2010)
- Heil en zegen in Sevilla (januari 2009)
- Sevilla in de winter (december 2005)
- De overtuigingskracht van Sevilla (juni 2004)