Sevilla in de winter

sevillaSEVILLA (Spanje)   Waarom lees je nooit over Sevilla in de winter? Als de zon de stad niet opstookt tot het kookpunt. Vandaag is het Eerste Kerstdag en blijft de thermometer bij achttien aangename graden steken.Het is winter, maar Sevilla weigert erin te geloven. Des te meer in kerst.

De hele dag staan lange rijen voor de kerststal – ‘Beliem’ in het Spaans, Bethlehem – naast het warenhuis El Conde Ingles aan de Victoria. In de enorme Iglesia de la Anunciación drentelen we een half uur mee langs de meer dan levensgrote ossen, ezels, kamelen, herders, koningen, Jozef, Maria en het Kindje. Zelfs de man die op de Alphonso XII een kerststal met gekleurde lichtjes in de kofferbak van zijn aftandse Seat den volke toont, heeft veel bekijks.

Maar winter? De mensen zitten in het park. Drinken hun drankjes aan de statafels buiten in Centro. Kerst in Sevilla ruikt naar waskaarsen en gepofte kastanjes in de stalletjes.
Sneeuw en ijs? Nee, hooguit op de grote ijsbaan achter het stadhuis waar jong en oud tot diep in de nacht keurig op hun beurt wachten om de smalle ijzers een half uurtje te mogen onderbinden.
‘Fresco’, zegt de man naast ons op het terras en slaat zijn kraag op. Over een kwartier is het Tweede Kerstdag.
(december 2005)