Het Sevilla van de Sevillianen

Sevilla Plazoleta San JuanSEVILLA (Spanje)   Een pleintje in Sevilla op een zaterdagmiddag in december. Kinderen spelen op de klimrekken, hun ouders bevolken de terrasjes rondom. Boven ons hoofd slaat de kerkklok twee keer.

 

De kerk heet Iglesia San Juan de la Palma, de straat Calle San Juan de la Palma en het pleintje zal ongetwijfeld Plazoleta San Juan de la Palma heten. Het café waar wij zitten, heet tenminste Bodega La Plazoleta.

We zitten in het noordelijke deel van het oude Sevilla waar de stad bijna nog helemaal van de Sevillianen zelf is. We kijken naar een tafereeltje dat je hier vandaag op de meeste pleintjes ziet: spelende kinderen met hun ouders op het terras die een pilsje of een wijntje drinken. Sommigen zitten bij elkaar aan een tafeltje, anderen kijken op hun telefoon. Regelmatig schiet een van de kleintjes het terras op om te worden getroost of om verwijtend naar een andere kleuter te wijzen.

We zitten erbij, we kijken ernaar en genieten. Sevilla is meer dan het Real Alcázar, de Kathedraal met de Giralda en al die andere fameuze plekken waar je als bezoeker naartoe gaat. Dit is het Sevilla waar we al bijna twintig jaar steeds terugkomen. De stad waarvan je weet dat ze er altijd zal zijn.
(december 2021)

 

Sevilla in Plaatselijk Belang