Een kaarsje voor San Antonio

Sevilla Plazoleta San JuanSEVILLA (Spanje)   Dat hier in de Calle de Alfonso XII een kerk staat, zal de meeste voorbijgangers waarschijnlijk niet eens opvallen. Het is het straatje naast het grote warenhuis El Corte Inglés. Op het smalle trottoir voor de poort zit altijd een vrouw te bedelen. Pas onder de poort door zie je de San Antonio Abad.

 

Aan het eind van het pleintje bij de kerkdeur staan stellages waarop tientallen kaarsjes in rode houders branden. Het is hier altijd een komen en gaan van mensen die in het winkeltje van de kerk een kaars kopen en hierheen lopen om hem aan te steken. Ze blijven even staan, slaan een kruis en haasten zich terug de drukte van de stad in.

De Iglesia de San Antonio Abad is een van de vreemdste kerken van Sevilla. Eigenlijk zijn het twee oudere kerken die begin achttiende eeuw werden samengevoegd tot één barokkerk. De voorste kerk maakte ooit onderdeel uit van een ziekenhuis en was gewijd van San Antonio Abad, Sint Antonius de Abt. De achterste hoorde toe aan de Hermandad del Silencio. Deze ‘Broederschap van de Stilte’ is nog steeds een van de belangrijkste van de zestig Sevilliaanse broederschappen die in de Semana Santa (de lijdensweek voor Pasen) de beroemde processies in de stad organiseren.

sevilla abad madonnasevilla abad jezus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de eerste kerkzaal staat het grote beeld van de Virgen de la Concepción (foto links). In de tweede zaal prijkt in een altaarstuk dat glimt van het goud, het beeld van Jesús Nazareno El Silencio die het kruis draagt (foto rechtsr).

De zesde dag van de Semana Santa is Goede Vrijdag. Die dag is de processie van de Hermandad del Silencio de eerste. In alle vroegte vertrekken zo’n duizend nazarenos (boetelingen) vanaf de San Antonio Abad. Met kruisen over hun schouders, toortsen en lange kaarsen lopen ze stapvoets door de stad. Midden in de stoet worden de Virgen de la Concepción en Jesús Nazareno naar de Kathedraal gedragen. Af en toe staan ze even stil om de dagers rust te gunnen.
Angstaanjagende hoge zwarte puntmutsen verbergen de gezichten van de deelnemers. De stoet straalt dodelijke ernst uit. Een week per jaar, dat is voldoende voor Sevilla. De overige vijftig weken volstaat een kaarsje voor San Antonio.
(december 2021)

 

Sevilla in Plaatselijk Belang