Heil en zegen in Sevilla

Sevilla (3)SEVILLA (Spanje)   Elke dag van het jaar is Sevilla de mooiste stad van de wereld. Bijna elke dag. Mijd Sevilla op Oudejaarsdag. U heeft er dan niets te zoeken. Niemand zit de laatste dag van het jaar op u te wachten in Sevilla.


Aan het eind van de middag probeert het personeel ons met zachte drang de kleine bar aan de Calle Alfalfa uit te werken.
‘Laatste ronde, mensen!’
‘Maar het giet van de regen!’
Nog één consumptie dan... Zodra de plensbui plaats maakt voor een mild regentje, moet iedereen onherroepelijk naar buiten.
We slaan wat kaas, worst, wijn en bier in om het nieuwe jaar te kunnen halen. Achter ons sluit het meisje de deur van de supermarkt en laat het rolluik zakken.

In de loop van de avond besluiten we dapper om ons niet bij de situatie neer te leggen. De stad blijkt uitsluitend bevolkt door verweesde toeristen. Hier en daar is achter beslagen ramen in een restaurant een besloten partij gaande. Tot onze verbazing is de Chinees aan de Callos Mateos Gago vlakbij de kathedraal gewoon open. Wel zijn bij nader inzien de ‘special offers’ van Hang Zhou voor deze gelegenheid twee keer zo duur als normaal. Als we na een uurtje weer buiten staan, heeft zich een rij wachtenden gevormd.

Op de hotelkamer zitten we het jaar uit met onze kaas, worst, wijn en bier. Op de tv verzamelt zich een enorme menigte op een groot plein. Dit kan onmogelijk Sevilla zijn. Het Eurovisiesongfestival-duo kwettert ons het nieuwe jaar in.
Toch nog maar even in de stad kijken... Onze voetstappen weergalmen in de smalle straatjes. Voor het stadhuis bij de beelden van Rodin verkopen ze bubbeltjeswijn in plastic bekertjes. Er is niemand om iets te kopen. In de verte af en toe een vuurwerkknal. Het jaar 2009 begint wel heel erg rustig.
‘Veul heil en zegen’ zeggen ze bij ons. ‘Veul heil en zegen’ voor Sevilla. Als het licht wordt, ben je weer de mooiste stad van de wereld. La ciudad más hermosa del mundo.
(januari 2009)