Bar Alfalfa

Bar Alfalfa SevillaSEVILLA (Spanje)   Een Spaanse bar is altijd te klein. Er moet nu eenmaal altijd meer gebeuren dan op de beschikbare vierkante meters mogelijk is. Een bar in Spanje is méér dan een plek om te drinken. De bar is ook een huiskamer met een luide tv, een restaurant, een restaurantkeuken, een winkel en het voorraadmagazijn.

Bar Alfalfa aan de Calle Candilejo aan het eind van het Plaza Alfalfa in Sevilla is een bar om van te houden. Als we in Sevilla zijn, gaan we er elke avond vóór het eten even wat drinken. De veertig bezoekers die zich om een uur of half negen in de bar verzameld hebben, hebben per persoon ongeveer een halve vierkante meter staruimte beschikbaar. Een deel van het publiek staat buiten te drinken en te roken. Links en rechts van de deur staan binnen lege en volle kratten bier hoog opgestapeld. Met een klein laddertje klimt het personeel regelmatig enkele meters omhoog om een nieuwe voorraad wijn naar beneden te halen.

De twee meisjes achter de bar zien alles en iedereen. De dame die zich met het eten bezighoudt, moet zich eerst de nodige armslag creëren als ze met een flinterdun mes plakjes ham gaat snijden of een schaaltje tapas in de kleine magnetron wil wurmen. De drie vrouwen converseren in korte vrolijke Sevilliaanse zinnen.
Als we weggaan, reconstrueer ik samen met het meisje die onze helft van de bar bestiert, het drankverbruik in het afgelopen uur. In Nederland is het ondenkbaar dat je in zo'n kroegje niet contant hoeft te betalen. Net als in heel Spanje zien ze dat in Bar Alfalfa als een belediging van de klant. 'Ciao', roept ze ons in de drukte nog na.
(december 2011)

P.S. Over de bars van Sevilla gesproken… Laat je niet afschrikken door het feit dat Bar El Rinconcillo aan de Calle Gerona in elke gids van Sevilla staat. De Rinconcillo is de oudste en mooiste bar van de stad. Ga er om een uur of twee 's middags heen. De zaak stroomt vanaf dat moment snel vol met eters en drinkers. De mannen achter de bar kennen het klappen van de zweep. Ze maken geen beweging teveel. Ze hebben een krijtje achter het oor waarmee de administratie voor je neus op de bar bijgehouden wordt. Als je wilt betalen, noteren de heren de som op de kop om het je gemakkelijk te maken. Is de rekening betaald, dan vegen ze met een natte lap jouw stukje van de bar schoon. Een nieuwe klant begint in El Rinconcillo met een schone lei...

sevil5 g