Het paleis van de hertogin

Palacio de Las DueñasSEVILLA (Spanje)  Palacio de Las Dueñas ligt verscholen achter hoge muren in de wijk Catalina in Sevilla. Het paleis en zijn stille tuinen vormen een plezierige verrassing in het noorden van de binnenstad.

Het paleis aan de Calle Dueñas werd volgens de mevrouw van de audioguide aan her eind van de vijftiende eeuw gebouwd. Bij alle twintig audiopunten onderweg heeft onze mevrouw zoveel te vertellen dat we haar na een paar nummers aan haar lot overlaten.
Wat mij intrigeerde, is dat het paleis sinds mensenheugenis eigendom is van de hertogen van Alva en ik vraag me af of onze hertog van Alva daar ook bij hoort. En jawel hoor, Don Fernando Alvarez de Toledo, die wij kennen als de IJzeren Hertog, was de derde hertog van het huis Alva.

Tegenwoordig is Palacio de Las Dueñas eigendom van Don Carlos Fitz-James Stuart, de negentiende hertog van Alva. Na het overlijden van zijn moeder besloot hij in 2016 het paleis tegen betaling open te stellen voor het publiek, omdat het onderhoud in de papieren begon lopen. (Dat zal ongetwijfeld het geval zijn, maar als je samen met je broers en zussen vijf miljard euro van je moeder erft …)

De mevrouw van de audioguide had ons in de gauwigheid nog weten te melden dat aan de inrichting van Palacio de Las Dueñas niets veranderd is sinds het overlijden van de achttiende hertogin van Alva, die de lange naam Maria del Rosario Cayetana Fitz-James Stuart y Silva droeg. Dus is er nog steeds een zaal met haar flamenco-jurken, een kamer vol stokoude Santa Semana-affiches en een kamertje met groen-witte Real Betis-spulletjes. Hertogin Cayetana was een hartstochtelijk Betis-fan, de tweede voetbalclub van de stad die in een nimmer aflatende strijd gewikkeld is met stadgenoot Sevilla.

Palacio de Las Dueñas is duidelijk anders dan Casa de Pilatos, waar iedere toerist in Sevilla naartoe gaat. Pilatos is wellicht mooier, in elk geval chiquer en veel meer een ‘echt’ museum. Dueñas is rommeliger, noem het aardser, platvloerser, zo je wilt. Komt het door het stempel dat de enigszins excentrieke hertogin Cayetana Fitz-James Stuart zoveel jaren op Las Dueñas gedrukt heeft? Haar leven lang stond ze in de rodelbladen. Ze ontving in Palacio de Las Dueñas beroemdheden als Grace Kelly en Jacqueline Kennedy. Toen de hertogin Cayetana 85 jaar oud was, trouwde  in 2011 met de 25 jaar jongere Alfonso Diez Carabantes. Dit tot ontsteltenis van haar zes kinderen, die pas toestemmng voor het huwelijk gaven toen hun stiefvader-in-spe zwart-op-wit had vastgelegd dat hij afzag van een eventuele erfenis. (december 2022)

Bijna vergeten, Palacio de Las Dueñas heeft prachtige tuinen met namen als Patio Principal, Jardin de los Limoneros, Jardin del Ficus en Jardin de la Ceira. Op casadealba.gardenatlas.net vind je een overzicht van alle bomen, struiken en planten in de paleistuinen, steeds met fraaie oude botanische prenten!

 

Duquesa jardines

 

 

 

 

 

 

 

Een klein standbeeld van Cayetana Fitz-James Stuart in flamenco-jurk staat niet in haar paleis maar in het parkje Jardines de Maria Christina aan de stadkant bij de San Telmo-brug.

 

 

 

Sevilla in Plaatselijk Belang