Lang en gelukkig in Sevilla

Sevilla (4)SEVILLA (Spanje)   Twee dames in mooie lange jurken op een pleintje in Sevilla. Die in de rode jurk rookt zenuwachtig een sigaret. Ze staan op het punt de parochiekerk San Andrés binnen te gaan. Het is zaterdag en trouwdag in Sevilla.


Koetsjes en limousines voeren het ene bruidspaar na het andere aan bij het Alcazar. De fotografen schieten hun plaatjes van bruiden en bruidegommen in alle leeftijden en gewichtsklassen.
Het gezelschap op ons pleintje heeft dat deel van de ceremonie allang achter de rug. Ze hebben er inmiddels al op geklonken in een restaurant en een hapje gegeten. Nu, aan het begin van de avond volgt hier de mis in de kerk.

De dames op het pleintje naast de San Andrés staan te wachtten in hun mooiste kleren. Enkelen dragen een hoofdtooi die Imca Marina ooit zo treffend omschreef als 'Andalusische toiletten'.
De heren dragen donkere pakken. Heren in donkere pakken zijn in Spanje altijd in twee groepen te verdelen. De eerste groep is de familie van het platteland. Zij voelen zich hier in de stad duidelijk ongemakkelijk in hun nette pak. De anderen lijken maffiosi, hun ogen verborgen achter modieuze zonnebrillen.

Omdat het nog even duurt voor het bruidspaar komt, duikt een deel van het gezelschap het barretje naast de kerk in. Ze drinken bier en koffie. Een enkeling telefoneert. Het bruidspaar arriveert in een auto die nét in het straatje past. Het gezelschap volgt de twee de kerk in. Het pleintje is weer van ons.
(september 2010)

(De foto is gemaakt door Henny Heijthekker.)