Desolate beelden

Guardia Civil PuertoLA PALMA (Canarische Eilanden)   Op zondagmiddag 19 september 2021 om kwart over drie kwam een van de vulkanen in de Cumbre Vieja op La Palma tot leven. Op vakantie in Griekenland - voor het eerst sinds anderhalf jaar coronabeperkingen – kijken we naar de beelden van La Palma waar het vuur uit de beboste hellingen knalt en een zwarte stroom lava naar beneden zakt. We kennen de plekken die de tv laat zien, we komen al een jaar of dertig af en toe op La Palma.

 

Voor ons is La Palma de laatste anderhalf jaar onlosmakelijk met corona verbonden geraakt. We zaten op zaterdag 14 maart 2020 in Puerto Naos in het café toen we  - een dag na onze aankomst - de Spaanse premier de lockdown op tv zagen afkondigen. Onmiddellijk was de Guardia Civil ter plaatse om iedereen naar binnen te sturen. Een dag of tien waren we min of meer tot ons appartement en balkon veroordeeld om vervolgens met moeite terug naar Nederland te kunnen komen.

Onwillekeurig denk ik aan de lege boulevard van Puerto Naos anderhalf jaar geleden bij het zien van de desolate beelden van het dorp nu.
Opnieuw zal de Guardia Civil prominent aanwezig zijn geweest,  deze keer met vertrekkende mensen. Iedereen moet uit Puerto Naos weg voordat de lava hen boven in Todoque de pas zal afsnijden. Hoog boven hun hoofd weten ze een zwarte lavastroom die oplichtend als een roodgloeiend  monster naar beneden kruipt en alles verslindt wat hij op zijn weg vindt.

We zien beelden van kokende waterreservoirs boven de bananenplantages. Een paar dagen later zien we de driesprong in Todoque met het ronde plantsoentje en de witte kerk op het pleintje ernaast in een rivier van lava verdrinken.
Ondertussen draaien de twee webcams op de boulevard van Puerto Naos onverstoord door. Ze vertonen al dagen geen menselijke aanwezigheid meer. De as van de vulkaan heeft de boulevard net zo zwart gemaakt als het strand eronder.
(september 2021)

  • Vijftien jaar geleden schreef ik in Plaatselijk Belang een stukje over de vulkanen van La Palma onder te titel Dansen op de vulkaan (indachtig het mooie nummer van Huub van der Lubbe).

 

Puerto 211016

De webcams in Puerto Naos zenden dag na dag beelden uit van een lege boulevard met ongerepte as
Af en toe rijdt de Guardia Civil voor alle zekerheid even door het beeld , net als toen in 2020.

 

La Palma in Plaatselijk Belang