Dansen op de vulkaan

la_palmaLA PALMA (Canarische Eilanden)   'Nog dichter bij de afgrond, nog dichter bij het vuur. En het wordt erger, erger met het uur', zingt Huub van der Lubbe in 'Dansen op de vulkaan'. Vuur is er allang niet meer in de krater San Antonio in het uiterste zuiden van La Palma. In de verte lopen zwarte, gestolde lavastromen steil de zee in. San Antonio is een dode vulkaan sinds 1677.

Maar hoe dood is dood op La Palma? Om de zoveel tijd breekt de Cumbre Vieja, de moeder van alle vulkanen op het zuidelijke deel van het eiland, ergens anders met geweld naar buiten. De laatste keer gebeurde dat in 1971, toen de Teneguía dagenlang lava, stenen en zwaveldamp spuwde. Je kunt de Teneguía vanaf de San Antonio zien liggen. Cumbre Vieja maakte haar nieuwe krater in een paar dagen tijd 80 meter hoog.

In 2001 schreven Steven Ward en Simon Day in Geophysical Research Letters het artikel 'Cumbre Vieja Volcano - Potential collapse and tsunami at La Palma'. Ze onderzochten wat er zou gebeuren als de Cumbre Vieja na een nieuwe uitbarsting een stuk van het eiland La Palma in zee zou doen storten. Er zou een brokstuk 15 tot 20 kilometer lang en 15 tot 25 kilometer breed van het eiland af in zee kunnen storten, maakten ze op uit de geologische gelaagdheid van het zuidelijke deel van het eiland. Met hun Landslide Tsunami Model rekenden Ward en Day vervolgens uit dat dit in Florida een vloedgolf met golven van 20 tot 25 meter zou veroorzaken.

Toen tijdens de kerstdagen van 2004 in Zuidoost-Azië een echte tsoenami woedde, werd het onheilsscenario van Ward en Day uiteraard weer uit de kast gehaald. Gemiddeld eens in de 70 jaar is er een uitbarsting van de Cumbre Vieja. De laatste keer was dat in 1971, dus rond 2050 zal het statistisch gezien weer het geval zijn… 'Straks is het verboden of te laat nog om te gaan. Lief, trek iets moois aan want we dansen op de vulkaan', zingt Huub van der Lubbe op MP3-formaat. Hoog tijd om naar La Palma te gaan.
(maart 2005)