Perros de Caza

PerrosLA PALMA (Canarische Eilanden)   Langs de zandweg vanaf El Pilar naar het noorden staan vandaag overal kleine bordjes. 'Zona de adiestramiento de perros de caza' staat erop. Deze zondagmorgen wordt hier op de helling met honden gejaagd. Geen jachthonden die het wild voor de jager apporteren, de 'perros de caza' jagen zelf. Een eeuwenoude traditie van de boeren in deze streek.

Langs de zandweg hoog langs de flanken van de Cumbre Nueva staat in een bocht een kleine vrachtauto. In een soort kooi op de laadbak zitten een stuk of tien honden. Ze blaffen als we langs komen. Twee jongens roepen en fluiten. Een hond komt langs de helling naar boven hollen. Hijgend komt het dier uit de struiken en springt in de auto. Kennelijk is De laatste hond binnen want de jongens rijden weg.

Er is op de Canarische Eilanden veel te doen over de hondenjacht. Vaak worden de dieren door hun eigenaren slecht verzorgd. Bovendien weet zo'n uitgelaten groep honden in een paar uur tijd een ware slachtpartij in de natuur aan te richten. Het aantal dagen dat er op La Palma op deze manier met honden mag worden gejaagd is er de afgelopen jaren dan ook sterk teruggedrongen. Niet dat de verzorging van de dieren er daardoor beter op wordt, overigens...

Een vriendin en haar man hebben Zelda geadopteerd. Zelda is een vriendelijke, levendige zwarte hond. Ze zat in een asiel op Tenerife, ze kwam naar Assen en ze heeft het hier prima naar haar zin. Zelda speelt elke dag in het Asserbos met de andere jonge honden en ze kent haar plaats bij de oudere soortgenoten.
Meestal luistert Zelda prima. Af en toe echter is ze niet te houden. Dan rent ze het bos in en blijft ze tijden weg. Na een half uur, drie kwartier komt ze hijgend terug uit de struiken. Als je als 'perro de caza' geboren bent, verloochen je dat niet...
(maart 2013)