Voorbijgangers in Las Tricias

la_palmaLA PALMA (Canarische Eilanden)   Het pad begint in Las Tricias en daalt snel. Onderaan zijn ons in de grotten van Buracas inscripties van de Guanchen beloofd. Graffiti uit de oertijd. Langs het pad bloeien alle bloemen. Hier en daar een huisje, de meeste zijn verlaten. Deze niet, hier woont de zilversmid.

De zilversmid kwam hier 25 jaar geleden toen Tenerife hem te druk werd. Zijn dochter is hier geboren, ze is nu weer terug naar Tenerife. De zilversmid lacht en haalt zijn schouders op. Hij wijst naar de drakenboom aan de overkant van het pad. Kenners hebben hem verzekerd dat de boom duizend jaar oud is. ‘Wij zijn voorbijgangers.’ ‘Transuéntes’, herhaalt hij in het Spaans.

Onderaan in de kloof vallen de Guanchen-tekens als altijd tegen. Intrigerender zijn het bed en het nachtkastje in de grot, een meter of tien boven de grond en alleen na een schier onmogelijke klauterpartij te bereiken.
Zwetend klimmen we terug omhoog naar Las Tricias. Halverwege de klim daalt ons een jongen tegemoet, min of meer huppelend van rotsblok naar rotsblok. Rasta-haar en een fles water in een plastic tasje. Hij groet ons in het Duits. Dat is ’m, weten we. ‘Transuéntes’ onder elkaar.
(maart 2003)