De overtreffende trap van La Palma

la_palmaLA PALMA (Canarische Eilanden)   Eigenlijk is La Palma één grote berg. Een paar miljoen jaar geleden ontstaan toen de oceaanbodem scheurde en de lava een berg vormde die na 4000 meter boven water uit kwam en vervolgens nog eens 2400 meter doorbouwde aan La Palma. De doorsnee van de krater van die oervulkaan, de Caldera de Taburiente, is zo’n tien kilometer. Getallen om van te duizelen.

Een eiland van de overtreffende trap. Het hoogste eiland ter wereld, noemen de Palmeros hun eiland met recht en reden.

Wie de sensatie van de hoogte en de diepte wil ervaren, zit aan een tochtje naar Roque de Muchachos vast. Gelukkig kun je de berg per auto beklimmen. Vrijwel tot aan de laatste van de 2428 meters die de Caldera-rand daar hoog is.
De tocht begint met fraai vakantieweer. Voorbij Puntagorda daalt de temperatuur snel zo’n tien graden. Zodra je bij Hoya Grande goed en wel aan de eigenlijke twaalf kilometer lange beklimming begint, zit je al snel in de mist. Althans je denkt dat het mist is. Voorbij Pico de Fuente-Nueva realiseer je je dat je boven de wolken rijdt.
De weg eindigt aan de rand van de krater. De cirkel van de Caldera prikt boven de wolken uit. Verderop drijven de toppen van het zuidelijke deel van La Palma op de wolken. In de verte liggen de Teide op Tenerife en de Garajonay op La Gomera als eenzame wachters.
(maart 2003)