Instortingsgevaar

Playa ArgagaLA GOMERA (Canarische Eilanden)   Vanuit de haven van Vueltas loopt een weggetje rond de enorme rots naar Playa Argaga. Aan het begin van de weg waarschuwde een groot bord je altijd voor ‘Peligro presdemientos’, ofwel het gevaar van vallend gesteente. Niemand was zich ooit van enig gevaar van bovenaf bewust. De hippies niet die verderop hun eigen paradijs hadden op Playa de las Arenas en ook de bewoners van het meditatiecentrum Finca Argayall niet, die op deze bijzondere bestemming het licht hopen te zien.

Terug op La Gomera na een paar jaar bleek aan het begin van het pad een enorme muur te staan met een stalen hek bovenop. De muur sluit het halve strand van Vueltas af. Er is een soort sluis gebouwd om op de weg naar Playa Argaga te komen, maar de hekken zitten dicht.
Op Google Earth staat bij het pad genoteerd: Großer Felssturz 11/2020. Op zaterdag 14 november 2020 zijn er vlakbij Playa Argaga tonnen steen naar beneden gekomen.
Op YouTube staan beelden die verbijsterde gasten van Finca Argayall hebben gemaakt. zoals dit filmpje. De stenen missen de campers die langs het pad geparkeerd staan, op een haar na. Het is een wonder dat er niemand gewond geraakt is of erger.

Op de site van Finca Argayall klagen de eigenaren dat het lokale bestuur na maanden nog geen maatregelen genomen hebben, bijvoorbeeld in de vorm van een goede aanlandingsplaats omdat nu alles over het water moet. De plaatselijke bestuurders hullen zich vooralsnog in stilzwijgen.
We zien dat er zich een nieuw paadje aan het vormen is om de grote dure hekken te omzeilen. Er gaan weer mensen op pad naar Playa Argaga alsof er niets is gebeurd … Op La Gomera zijn ze wel wat gewend.
(april 2022)

De foto werd vanaf de pier van de veerhaven van Vueltas gemaakt door René Blomsma.

 

La Gomera in Plaatselijk Belang