De vissers van Vueltas

Haven VueltasLA GOMERA (Canarische Eilanden)   De haven van Vueltas is het meest bedrijvige deel van Valle Gran Rey op La Gomera. Hier zijn de hele dag mensen in de weer, terwijl anderen hen gadeslaan. Het is er altijd druk, maar wel op een bij het Canarische leven passende uiterst relaxte wijze.

 

Middelpunt van de activiteiten is de Cofradía de Pescadores Nuestra Señora del Carmen, de plaatselijke visserscoöperatie met een eigen visafslag, een viswinkel en een bar. De laatste is de belangrijkste attractie van de haven van Vueltas. ’s Morgens drink je er koffie, de rest van de dag drink je er bier en wijn en ‘s avonds hebben ze er de lekkerste vis.  Het domein van de vissers is de kleine bar die luid converseren om boven elkaar en de televisie uit te komen. De overige bezoekers hebben zich op het terras geïnstalleerd.

Regelmatige bezoekers van de Cofradía de Pescadores weten dat je de visafslag in de gaten moet houden. Af en toe komt iemand naar buiten met een emmer visafval dat in het wordt gekieperd.
Tot nu toe hebben ze zich op de bodem van de haven koest gehouden, maar de bloederige troep heeft ze tot actie aangezet. Drie enorme roggen komen omhoog. De grootste heeft  een doorsnee van ongeveer anderhalve meter in het rond. Volgens het informatiebord op de kade zijn het ronde pijlstaartroggen, wetenschappelijke naam: Taeniura grabata.

De roggen komen omhoog en draaien zich om waarbij een grote mond in het zicht komt. Ze proberen elkaar het lekkere hapje af te kapen. De winnaar laat zich tevreden naar de diepte zakken en ligt als even later als een rond donker tafelkleed op de bodem. Ongetwijfeld flink chagrijnig volgen de  andere twee zijn of haar voorbeeld. Volgende keer beter!
(april 2022)

 

La Gomera in Plaatselijk Belang