De hippies van Matala

MatalaMATALA (Griekenland)   In het voorjaar van 1970 was ze met een vriendin naar Griekenland gekomen. Ze bleef een paar maanden in het kleine Matala aan de zuidkust van Kreta.  Joni Mitchell  had het even gehad met Amerika en met haar vriend Graham Nash in het bijzonder. Ze wilde een heel eind bij hem weg. Matala leek het eind van de wereld.

 

In het dorp stortte ze zich in het hippieleven. De backpackers sliepen in de grotten boven het strand. Overdag lagen ze op het strand en ’s avonds verzamelden ze zich rond de twee taverna’s van het dorp.
Matala kwam tot leven dankzij de hippies. ‘I don’t know what their business was before people came’, vertelde Joni Mitchell later.

Bijna vijftig jaar na Joni Mitchell raken we verzeild in Matala. De weg vanaf Pitsidia houdt op bij het strand, rechts de grotten hoog in de krijtrotsen, links de drie smalle doodlopende straatjes van het dorp. Matala blijkt een vriendelijk toeristenplaatsje dat tevergeefs zijn best doet om nog een beetje alternatief over te komen. Overal in het dorp zie je graffiti en ander kleurrijk schilderwerk, tot en met beschilderde Volkswagens. De horeca heeft zich sinds de hippiejaren van het dorp voorspoedig ontwikkeld.

In het Mermaid Café, een van de twee taverna’s in het dorp toen, ontmoette Joni Mitchell de Amerikaan Cary Raditz. Cary werkte als kok in het café. Hij bood haar een raki aan, vertelde ze in een interview: ‘I wasn’t a big drinker and after three glasses I woke up the next morning in Cary’s cave.’

Op de ochtend van zijn 24-ste verjaardag zong Joni het liedje dat ze voor Cary had gemaakt. Later kwam ze erachter dat ze een 'e' teveel in zijn naam had geschreven.

The wind is in from Africa
Last night I couldn't sleep
Oh, you know it sure is hard to leave here, Carey
But it's really not my home
My fingernails are filthy, I got beach tar on my feet
And I miss my clean white linen and my fancy French cologne

 Maybe I'll go to Amsterdam
Or maybe I'll go to Rome
And rent me a grand piano and put some flowers 'round my room
But let's not talk about fare-welIs now
The night is a starry dome
And they're playin' that scratchy rock and roll
Beneath the Matala Moon

' Carey’ was een afscheidslied. Joni ging weg bij Cary, vertrok uit Matala en reisde terug naar de States. ‘Carey’ kwam op haar nieuwe elpee Blue, haar allermooiste plaat.
(oktober 2019)

 

matala rots

Het strand van Matala aan de voet van de krijtrotsen met de grotten.

 

Verse 1 & 3 of the song ‘Carey’, Songwriter Joni Mitchell,
‘Carey’ lyrics © Crazy Crow Music / Siquomb Music Publishing

 

Kreta in Plaatselijk Belang