Het duivelse dorp Kalami

KalamiKALAMI (Kreta)   Ze hadden ons verteld dat we ‘ns in Kalami moesten gaan kijken. Een dorp waar niemand meer woonde. Kalami was door de inwoners verlaten alsof de duivel ze op de hielen had gezeten.

 

De volgende dag liepen we door het dorp. Kalami ligt in het oosten van Kreta aan de weg van het bergdorp Ano Viannos naar Mirtos aan de kust. Het is maar een paar kilometer vanaf de doorgaande weg, maar het dorp lijkt een eeuwigheid van onze wereld vandaan te liggen.

Er is een tijd geweest dat er in Kalami enkele honderden mensen moeten hebben gewoond. Vanmiddag tellen we drie dorpsbewoners. Een oude dame met een hond aan haar voeten bovenin het dorp en een dik echtpaar een eindje beneden halverwege de dorpsstraat. Het stinkt voor hun huis door de onvoorstelbare hoeveelheid rotzooi om hen heen. We aarzelen om ze aan te spreken. Ze kijken weg.

Naast de dorpskerk, die als enige gebouw in het dorp lijkt te worden onderhouden, staat de school. Kapotte ramen, schoolboeken op de vloer, een kapotte telefoon aan de muur. In de hoek staat zelfs een gehavend stemhokje. Alle huizen hebben kapotte ramen, overal liggen bergen troep. In één van de huizen staat een vergeelde familiefoto tegen de wand.

Waarom verlieten de inwoners Kalami en lieten ze hun hele hebben en houden achter? Ik probeer antwoorden te vinden op internet. Een hardnekkig verhaal is het plan in de jaren zeventig ten tijde van de Griekse kolonels om een stuwdam aan te leggen die het hele dorp van de aardbodem zou doen verdwijnen.
Maar sla je dan op de vlucht en laat je alles achter? Waar zijn de mensen van Kalami gebleven? Iedereen schrijft iedereen na. Voor mijn gevoel moet er meer achter het drama van Kalami zitten dan die stuwdam die uiteindelijk niet doorging…

Bij het zoeken naar Kalami op internet zit ik plotseling op de site van fotograaf Alex Beckett die met het bruidspaar Rebecca en Andy naar Kalami trok om er hun bruidsreportage te maken. Ik probeer me voor te stellen hoe het echtpaar beneden in het dorp te midden van hun troep naar het feestelijk uitgedoste gezelschap moet hebben gekeken.
(juni 2015)

alexbeckett 03alexbeckett 02