Loop HunmebeddenLOOP LANGS DE HUNEBEDDEN

opdracht:
teksten langeafstandswandeling
opdrachtgever:
Het Drentse Landschap


Na succesvolle wandelingen langs de Reest, de Drentsche Aa en het Oude Diep was het tijd voor een langeafstandswandeling die écht heel lang moest worden, vond Eric van der Bilt van Het Drentse Landschap. We bedachten De Loop langs de Hunebedden die je langs alle 52 hunebedden van Drenthe plus dat ene Groninger hunebed brengt. In totaal is de route meer dan 300 kilometer lang geworden.

Het heeft Roelof Huisman de nodige zweetdruppels gekost om een route te bedenken die je én langs alle hunebedden brengt én steeds mooi en verrassend is om te lopen. De voorbereiding heeft al met al meer dan een jaar gekost. Bij het maken van de route kregen we advies van provinciaal archeoloog Wijnand van der Sanden.
Onderweg vind je in het routeboek voor elk hunebed een pagina met bijzonderheden. Vaak staat er een oude foto of tekening bij om te laten zien hoe hunebed en omgeving in de loop van de tijd veranderd zijn.

 pagina hunebed d26

De Loop langs de Hunebedden is in totaal 309 kilometer lang en we hebben hem opgedeeld in 19 etappes van gemiddeld 15 kilometer. Ruim tweederde van de route gaat over onverharde wegen.

Ed van Tellingen kondigde De Loop aan in het Dagblad van het Noorden van 14 mei 2016. In het Dagblad van 25 mei 2016 deed hij verslag van de presentatie van het boek in de Hunebedcentrum in Borger waar directeur Eric van der Bilt het eerste exemplaar aanbod aan mevr. Tineke Zweers-Van Giffen, de kleindochter van prof. Van Giffen.
Voor Kwartaalblad 89 van Het Drentse Landschap maakte ik dit artikel ter introductie van het boek.

De Loop langs de hunebedden (ISBN 978-90-803447-6-1) kost € 13,75 in de webwinkel van Het Drentse Landschap, maar het boek is in Drenthe ook bij tal van verkooppunten verkrijgbaar.
(2016-05)