Zonnig Madeira

TeleféricosMADEIRA (Portugal)   Ik heb al een tijdje ‘Zonnig Madeira’ in de kop. Wie zong het ook al weer: ‘Zonnig Madeira, land van liefde en zon’? Als ik het intik op Google, komt onmiddellijk Eddy Christiani tevoorschijn. Een liedje uit 1943, dromen middenin de oorlog: ‘Ik wou dat ik daarheen met jou reizen kon’.

 

Hoe vaak we op de Canarische Eilanden geweest zijn, eerlijk gezegd geen idee. Vaak in elk geval. Nu zijn we voor het eerst op ‘Zonnig Madeira’. Het Portugese ‘Canarische Eiland’.

Tenminste, dat denk je als je er naartoe gaat, maar Madeira is geen Canarisch Eiland. Wat Madeira en de Canarische Eilanden gemeen hebben, is dat het gigantische vulkaanklompen zijn op de bodem van de Atlantische Oceaan. Ze zitten meer onder dan boven het zeeoppervlak, ze rijzen steil uit zee op, hebben hoge toppen en diepe dalen. Madeira is van allemaal het steilst, de dalen zijn er het diepst en de uitzichten adembenemend mooi.
Dat je desondanks redelijk snel en eenvoudig van de ene kant van het eiland naar de andere kunt komen, heeft alles te maken met de ijver van de Madeirezen om hun eiland met lange tunnels te doorboren. Ze hebben hun eiland veranderd in één grote gatenkaas met een paar honderd kilometer tunnel. Op de Canarische Eilanden doen ze er alleen al jaren over om alleen maar te bedenken dat ze ergens een tunnel willen, bijvoorbeeld om op El Hierro de reis naar La Frontera met twee uur te bekorten.

Een ander verschil dat je je van tevoren niet realiseert, is dat Madeira een ander klimaat heeft dan de Canarische Eilanden. Het ligt een paar honderd kilometer noordelijker en een flink stuk verder de oceaan op. Het is er dus iets minder warm, wat windiger en natter. En de gevolgen daarvan zie je overal op het eiland, het is er groener. Zo groen dat je je regelmatig in Oostenrijk waant.
Overal waar planten voldoende ruimte hebben om zich enigszins staande houden, schieten ze wortel om er voor altijd te blijven. Madeira heet niet voor niets ‘Ilha das Flores’, ofwel het ‘Bloemeneiland’. Een wandeling langs een levada - de beroemde irrigatiekanaaltjes van Madeira - is je een middagje verlekkeren in het best gesorteerde tuincentrum...

De mooiste wegen, een milder klimaat en een stuk groener, maar er is meer hier op het eiland dat anders is dan we gewend zijn. Het duurt even voor je het doorhebt: Madeira is Portugees en de Canarische Eilanden zijn niet Spaans. De Canarische Eilanden zijn vooral zichzelf. Noem ze geen Spanjaarden, de Canarios zijn vooral gewend te doen waar ze zin in hebben.
Haal hier op Madeira de rotsen en kliffen weg, haal de bloemen weg en de groene weiden van Heidi en Peter en je bent gewoon in Portugal onder de Portugezen ...
(mei 2019)

 

Madeira in Plaatselijk Belang