Featured

Kleine Gids Asserbos KLEINE GIDS ASSERBOS
opdracht:
schrijven natuurgids
opdrachtgever:
Het Drentse Landschap

Op 14 december 2023 overhandigde directeur Sonja van der Meer van Het Drentse Landschap het eerste exemplaar van de Kleine Gids van het Asserbos aan de Asser wethouder Bert Jan ten Oever. De gemeente Assen en Het Drentse Landschap werken sinds vijf jaar nauw samen bij het beheer van de Asser natuurgebieden.
Kleine Gids van het Asserbos is het eerste deel van een nieuwe erfgoedreeks van Het Drentse Landschap. Het worden gebonden boekjes in het formaat 15 x 15 centimeter met zo’n 100 pagina’s voor een aantrekkelijke prijs. André Diepgrond van In Ontwerp ontwikkelde het grafische concept van de serie en verzorgde de vormgeving van het eerste deeltje.

Ik bedacht en schreef de Kleine Gids van het Asserbos voor Het Drentse Landschap. De historische hoofdstukken zijn deels gebaseerd op mijn Wandelgids voor het Asserbos die ik in 1996 in opdracht van de Asser VVV maakte. () Uiteraard is de informatie aangevuld en uitgebreid met bijzondere feiten uit de unieke geschiedenis van het Asserbos.
Het historische gedeelte telde de volgende hoofdstukjes:

  • Het bos van het klooster (middeleeuwen)
  • ’s Landschaps Plantagie (zeventiende eeuw)
  • Het Sterrebosch (achttiende eeuw)
  • Het Stadsbosch (begin negentiende eeuw)
  • Landgoed De Eerste Steen (begin negentiende eeuw)
  • Drie begraafplaatsen in het bos (negentiende eeuw)
  • Een sieraad van onze stad (eind negentiende eeuw)
  • Stadswandelbosch (begin twintigste eeuw)
  • Stadsnatuur (eind twintigste eeuw)

Verder laat de Kleine Gids van het Asserbos zien hoe de gemeente Assen en Het Drentse Landschap samenwerken bij het beheer van het bos met uiteraard veel aandacht voor de speciale flora en fauna.
In het boekje staat een overzicht van alle paaltjesroutes en digitale wandelingen door het bos. Ook lees je er over het Duurzaamheidscentrum waarin de gemeente Assen en Het Drentse Landschap samenwerken. Als extraatje is een uitneembare plattegrond van het Asserbos in het boekje bijgesloten. (december 2023)

De Kleine Gids van het Asserbos is voor € 9,50 in de webwinkel van Het Drentse Landschap, bij de boekhandel in Assen, de VVV-winkel en in het Duurzaamheidscentrum.

 asserbos s

Deze foto staat niet in de Kleine Gids van het Asserbos. Daarom hier een ereplaatsje voor onze bruine Labrador Sam die mij dertien jaar lang dagelijks door het Asserbos vergezelde.