Loop HHLOOP HUNZE EN HONDSRUG

opdracht:
teksten langeafstandswandeling
opdrachtgever:
Het Drentse Landschap

In 2003 was De Loop van de Reest de eerste langeafstandswandeling van Het Drentse Landschap. Later volgden De Loop van het Oude Diep, De Loop van de Drentsche Aa en De Loop langs de Hunebedden. In 2021 verscheen als vijfde deel in de serie De Loop van Hunze en Hondsrug.
Al bijna twintig jaar mogen de ‘Lopen’ van Het Drentse Landschap rekenen op een trouwe groep enthousiaste wandelaars. In totaal zijn er inmiddels van alle deeltjes samen zo’n 20.000 exemplaren verkocht.

Het Drentse Landschap ontwikkelt dit soort projecten samen met sponsoren en zorgt ervoor dat dergelijke producties nooit ten koste zullen gaan van haar werk voor natuur en landschap. Ook voor dit nieuwe project maakten we een sponsorbrochure die voldoende middelen opleverde om met een gerust hart met het project te kunnen beginnen.

De Loop van Hunze en Hondsrug telt vijftien etappes met een totale lengte van bijna 250 kilometer. De eerste etappes laten je kennismaken met de schoonheid van het Hondsruggebied in de provincies Drenthe en Groningen. Je wandelt door de bossen en de heidevelden en door de oude esdorpen van de Hondsrug naar Emmen. De weg terug naar Groningen brengt je door het Hunzedal waar Het Drentse Landschap de afgelopen jaren honderden hectares nieuwe natuur heeft kunnen realiseren.

Vrijwel vanaf het begin van het project werk ik bij het maken van de routes nauw samen met Roelof Huisman. Roelof brengt de routes in kaart en werkt ze uit, ik schrijf de teksten en produceer de boeken voor Het Drentse Landschap. Een beproefde samenwerking die ook het maken van De Loop van Hunze en Hondsrug voor ons beiden weer tot een buitengewoon genoeglijke activiteit maakte.
Ook voor dit deel in de serie tekende Claudia Gravestijn als vormgever. Net als Roelof en ik is Claudia van het begin af bij de ‘Lopen’ betrokken. Bijna twintig jaar maakt ze onze eigenwijze routeboekjes.

Op naar de zesde Loop! We denken aan een langeafstandswandeling door het westen van Drenthe waar we met onze routes nog niet vaak zijn geweest! (maart 2021)

De Loop van Hunze en Hondsrug kost € 13,00 en is verkrijgbaar in de boekhandel en via de webwinkel van Het Drentse Landschap.