ANNO DRENTHE
opdracht:
scenario's app smartphone
opdrachtgever:
Drents Archief
Het Anno Drenthe Nu-project van het Drents Archief wil mensen op een nieuwe manier laten kennismaken met Drenthe en haar geschiedenis. Via de website www.annodrenthe.nu en een app voor de smartphone kun je wandelingen langs de historische plekken maken. De navigatie, het verhaal en de beelden verschijnen ter plekke op je mobiele telefoon: ‘De geschiedenis van Drenthe in je broekzak’.
Het Drents Archief vroeg me verhalen voor te bereiden en scenario’s te schrijven voor drie verhalenroutes.
• Het Drents Archief op straat is een historische stadswandeling door Assen die de wandelaar naar de plekken brengt waar de geschiedenis van Assen meer dan zeven eeuwen geleden begon. Onderweg hoor je het verhaal van Assen en zie je documenten en beelden uit het Drents Archief. Soms ligt de geschiedenis letterlijk op straat…
• Vast op het Ballooërveld is een wandeling in het spoor van de Coevorder Postwagen, destijds vrijwel de enige manier om snel dwarsdoor Drenthe te reizen. Gids onderweg is de Groninger student Johan Antoon Willinge. Hij maakte de reis in 1854 en noteerde een angstig avontuur dat hij en zijn reisgenoten op het toen nog zo wilde en woeste Ballooërveld beleefden… Ik maakte dit scenario samen met Mike Pearse. Mike tekende voor het ‘hoorspelgedeelte’ van het verhaal.
• Assen, back to the sixties laat de wandelaar door het Assen van de jaren zestig zwerven. ‘Terug naar de tijd van de nozems en de hippies, toen de C en B van Cuby and the Blizzards op de muren van Assen gekalkt werden’. Aan de hand van de oude plattegrond kom je de wandelaar op allerlei plekken waar je foto’s en fimpjes uit de jaren zestig ziet en muziek uit die tijd hoort.
Je kunt de wandelingen gratis binnenhalen via www.annodrenthe.nu. ‘Ballooërveld’ en ‘Back to the sixties’ zijn nu al beschikbaar, ‘Het Drents Archief op straat’ volgt later dit jaar.
Een project om jet veel plezier op terug te kijken. Niet in de laatste plaats dankzij de inzet en het enthousiasme van Joke Wolf en Karlijn van het Drents Archief en van Liefke Knol die het project produceerde. En bovendien een buitengewoon leerzame ervaring voor iemand die gewend is wandelingen in boeken te stoppen… (2012-05)