Thuis in DrentheTHUIS IN DRENTHE 2021

opdracht:
eindredactie magazine
opdrachtgever:
Het Drentse Landschap

Vorig jaar in juli aan het eind van de lockdown bracht Het Drentse Landschap voor het eerst de krant Thuis in Drenthe uit om inwoners en bezoekers te laten zien wat er te zien en te doen is de provincie Drenthe.

Het succes vorig jaar bij de lezers en vanuit de sector was voor Het Drentse Landschap aanleiding om dit jaar met een tweede editie te komen die in een oplage van 40.000 exemplaren werd verspreid.

In de krant kamen onder andere tien wandelroutes voor rustzoekers uitgelicht en tips voor kids op ontdekkingstocht door Drenthe. Ook samenwerkingspartners van Het Drentse Landschap, zoals Landschapsbeheer Drenthe, het Duurzaamheidscentrum Assen en het Hunebedcentrum, leverden bijdragen aan de krant.

Ook de editie 2021 van Thuis in Drenthe is tot stand gekomen met behulp van een bijdrage van de Nationale Postcodeloterij.

Ik verzorgde de eindredactie van Thuis in Drenthe 2021 en maakte interviews met Jantinus Dokter en Harald de Graaff, rayonbeheerders van Het Drentse Landschap.

Jantinus stond uitgebreid stil bij de noodzaak om flink te kappen in onze bossen. Veel mensen klagen over dergelijke forse ingrepen. Dokter legt uit dat er ook duidelijke voordelen aan verbonden zijn: ‘Letterzetterkevers zorgen ervoor dat we oude productiebossen versneld moeten aanpakken. Door deze dunningen zorgen we ervoor dat hier gevarieerder en vitaler bos komt.'

In het interview met Harald de Graaff ging het over de toegenomen drukte in natuur dankzij de coronacrisis: 'Wij zijn gastheer en we proberen het onze gasten zoveel mogelijk naar hun zin te maken. Je merkt snel dat sommigen niet weten hoe het op onze terreinen toegaat. Even met ze praten doet in negen van de tien gevallen wonderen. Maar soms moet je echt optreden. Dat mogen we, want we zijn ook boa, ofwel buitengewoon opsporingsambtenaar. Als het moet, maken we proces-verbaal op en schijven we een boete uit. Gelukkig hoeft het vaak niet zo ver te komen.'

 

tid bosbeheer

Op de open plekken die ontstonden door het kappen van flinke aantallen dennen, ontstaat in de bossen van Exloërkijl spontaan een steeds natuurijker bos. (foto Bertus Boivin)