Kindermaand16 DINGEN OM TE ONTDEKKEN

opdracht:
schrijven teksten kinderboekje
opdrachtgever:
Biblionet Drenthe e.a.

In 2021 bestond het Drentse project Oktober Kindermaand twintig jaar. Jaarlijks organiseren de Drentse culturele organisaties in de herfstvakantie speciale activiteiten voor alle leerlingen van vier tot en met twaalf jaar. Ze kunnen gratis kennismaken met musea, theaters, bibliotheken en kunstenaars. Op school krijgen de kinderen een programmaboekje om zelf activiteiten uit te zoeken.

Nu Oktober Kindermaand twintig jaar bestond, besloten de organisatoren, de Stichting Kunst & Cultuur en Biblionet Drenthe, iets extra’s voor de Drentse kinderen te doen. Zo ontstond het idee om een boekje te maken om de kinderen te laten kennismaken met bijzondere plekken waar Drenthe zich onderscheidt van wat je elders kunt vinden. Naast kunst en cultuur zou het ook over de unieke natuur en landschap van Drenthe moeten gaan en zo kwam het dat ook Het Drentse Landschap bij het jubileumproject werd betrokken. De provincie en de twaalf Drentse gemeenten stelden een subsidie voor het project beschikbaar.

In mei kon een redactie het idee uit gaan werken. Namens de organisatoren zaten in de redactie Sharmilla Djoegan (Biblionet Drenthe), Aranka Oosting (Stichting Kunst & Cultuur) en Paulien Zomer (Het Drentse Landschap). Elzo Hofman (In Ontwerp Assen) ging meedoen als vormgever en ik werd gevraagd om de teksten voor het boekje te maken.

We bedachten zestien thema’s die we over de vier seizoenen verdeelden. Het werden uiteenlopende onderwerpen als de hunebedden, de Maatschappij van Weldadigheid, het Shakespeare toneel, kamp Westerbork, de Drentse hei, Bartje en kunst op straat. In het voorwoord omschreven we het zo:
We nemen je in dit boekje een jaar lang mee naar zestien bijzondere plekken in Drenthe. Zo bijzonder dat je ze op jouw bucketlist zou moeten zetten. Je leest in dit boekje wat er op deze zestien plekken te zien is en wat je er allemaal kunt doen. Ook als je later misschien wel niet meer in de provincie Drenthe woont, kun je zeggen: Hier ben ik tóch maar even geweest!

We noemden ons boekje 16 dingen om te ontdekken met als subtitel De Bucketlist van Drenthe. Elzo Hofman maakte er een eigenwijs hebbedingetje van: 8 cm hoog, 14 cm breed en 160 pagina’s dik. Het boekje verscheen in een oplage van zo’n 50.000 exemplaren. (september 2021)

  • 16 dingen om te ontdekken - De Bucketlist van Drenthe