Op de schaal van Levkas

levkasLEVKAS (Griekenland)   Thomas vraagt of we het al weten van de grote aardbeving op Java. 'Minstens 5000 doden', weet hij. We zijn op Levkas en daar volgen ze aardbevingen aandachtiger dan elders. Of we in Nederland ook aardbevingen hebben, wil Thomas weten. Ik mompel iets van 2,6 op de schaal van Richter laatst bij ons in de buurt. 'For us a Greek salad', gebaart Thomas. Een voorproefje dus...


 In 2004 was het op Levkas met 6,8 weer 'ns goed raak. De godin op het hoekje van het terras van Thomas is er het slachtoffer van geworden. Ze viel en brak beide armen. Wie nu het terras van Bar-Restaurant Panorama in Athini opzoekt, wacht er een nieuwe godin van Thomas.

In Levkas-Stad zit de angst er sinds de grote aardbeving van 1948 nog steeds in. De halve stad is slechts één betonnen verdieping hoog. Daarboven is alles van hout en golfplaat. Keurig op kleur, fraai versierd, maar toch… Als de aarde hier weer gaat beven, kunt je beter een eind hout op je kop krijgen dan een betonnen vloer, vinden de meeste mensen van Levkas nog steeds.
Huisbaas Christos in Vassiliki, helemaal in het zuiden van het eiland, verzekert ons dat zijn huis 10 op de schaal van Richter kan hebben. En voor zover we het nog niet wisten: in de hoofdstad wonen alleen bangeriken, aldus Christos.
(mei 2006)