KEFALONIA (Griekenland) Boven het vissersdorp Fiskardo, helemaal in het noorden van Kefalonia, zie je twee lichtgrijze ruïnetorens boven het groen uitsteken. Het plaatselijke gidsje weet te vertellen dat daar op het Fournia-schiereiland de resten van een vroeg-christelijke basiliek en twee torens liggen.
Het complex dateert uit de zesde eeuw na Christus. Fiskardo was in de oudheid de Romeinse stad Panormas en op Fournia lag de Akropolis van de stad met een grote Apollotempel.
Het kostte nog best wat moeite om bij de grijze torens te komen. Niet omdat de weg erheen zo moeilijk begaanbaar was, maar voornamelijk omdat niemand de moeite genomen had ons met een simpel bordje even op het goede spoor te zetten, laat staan er een fatsoenlijk pad naartoe aan te leggen. In Nederland hadden we de plek duidelijk en bezienswaardig opgenomen in de toeristische infrastructuur en volgeplant met bordjes om de bezoekers geen detail van dit 1500 jaar oude monument te laten ontgaan. (En waarschijnlijk waren we er ook entree gaan heffen.) Hier in Griekenland lijkt men onaangedaan door dit soort strevingen.
Sinds 1987 beweert de Duitse professor Heinze Warnecke dat de apostel Paulus in het jaar 59 onderweg van Kreta naar Rome geen schipbreuk geleden heeft op Malta, maar op de noordkust van Kefalonia. Het zou kunnen betekenen dat hier boven het dorp - bij de Apollotempel van Panormas - Paulus zijn eerste bekeerlingen ter plekke maakte. En dat we in een door struiken en voorjaarsbloemen overwoekerde basiliek op één van de oudste plekken van het christendom staan. Op Kefalonia worden ze daar niet anders van. En wat is daar eigenlijk op tegen?
(juni 2006)