De twee kapiteins van Kefalonia

kefaloniaKEFALONIA (Griekenland)   Toen we nog maar net met de veerboot Captain Aristides van Levkas vertrokken waren, begreep ik dat mijn voorbereiding op Kefalonia slecht geweest was. Twee echtparen hadden elkaar op het bovendek van de veerboot ontmoet en wisselden de plaatsen van Kapitein Corelli's mandoline uit die ze gingen bezoeken. Ik had nauwelijks iets van Kapitein Corelli onthouden.

Hoe lang was het geleden dat ik het boek las? Tien jaar? Tot dat moment daar op het dek van de Captain Aristides had ik niet meer aan het boek gedacht.
Ik heb dus niets met Kapitein Corelli en ik moet toegeven dat ik eigenlijk ook heel weinig met Kefalonia heb. Ik weet het: het ligt vast aan mij! Op ons balkonnetje boven het laatste restaurant van Fiskardo trekt een stoet vakantiegangers voorbij. Lonely Planet had al gewaarschuwd voor 'yachties with attitude'. Bootjesmensen dus.
Vlak voor ons balkonnetje meert drie man personeel in uniform de Lady Y uit Georgetown af. Op de plaats waar de Captain Aristides hoort te liggen…
Stiekem hoop je dan dat een halfdronken havenmeester op een brommer aan komt scheuren om de bootjesmensen weg te vloeken. Hij komt niet. Op Kefalonia werkt dat anders, kennelijk.
(juni 2006)