De boze muren van Orgosolo

orgosORGOSOLO (Sardinië)   Dat het plaatsnaambord van Orgosolo met kogels werd doorzeefd, is niet zo bijzonder. Elk plaatsnaambord op Sardinië wordt als schietschijf gebruikt. Gaten die meer dan vuistdik waren, hadden we elders echter nog niet gezien. In Orgosolo is men kennelijk gewend grof geschut te gebruiken.

 Orgosolo ligt in de bergen van de Sopramonte, het ontoegankelijke hart van Sardinië. Eens was het dorp een centrum van het Banditismo. Straatarme herders die het vee van de rijken roofden om hun familie in leven te houden en zich op de vlucht voor het gezag een leven lang schuil hielden in de bergen. Later gingen de bandieten over op het kidnappen en losgeld vragen van vermogende Sardijnen.

De muren van Orgosolo vertellen het verhaal van het uitzichtloze bestaan in de Sopramonte. Francesco Del Casino begon halverwege de jaren zeventig muren van het dorp te beschilderen met fel realistische taferelen. Politiek geëngageerde schilders kwamen van het vasteland om hem daarbij te helpen. Ze bedekten de muren van het dorp met trieste herders en schapen, met hardvochtige carabinieri en hun geweren, bloed, moord en doodslag. Ze schilderden hamers en sikkels om het dorp de weg te wijzen naar betere tijden. Andere 'murales' gaan over de gevaren van het fascisme, de imperialisten en het corrupte Italië van Andreotti. In een achterafstraatje staat de student voor de tank op het Tian'anmen plein in Peking.
Er zijn zo'n 125 murales in Orgosolo, 125 getuigenissen dat het beter moet met de wereld, te beginnen hier in de Sopramonte. (augustus 2005)

De meest complete verzameling foto's op internet van de murales van Orgosolo vond ik op http://www.rauschenbach.de/sardinienmurales.htm.