De bezienswaardigheid van St. Avit

st_avitST. AVIT (Dordogne)   De naam St. Avit Rivière doet meer verwachten dan je er in werkelijkheid aantreft. De 'Rivière' is de Couze die ter plaatse amper een meter breed is. 'St. Avit' telt 73 inwoners, maar hier zijn ook de boerderijen in de buurt bij inbegrepen. Als bezienswaardigheid van het dorp heeft men op de site van de Commune St. Avit Rivière een picknickbank gefotografeerd.

De heilige waar St. Avit zijn naam aan te danken heeft, is de kluizenaar Avitus Senior die rond 480 geboren werd en aanvankelijk in het leger van koning Alaric II van Visigoten diende. Toen koning Clovis van de Franken de Visigoten in 507 versloeg, was Avitus een van de krijgsgevangenen.
Avitus paste zich aan de nieuwe verhoudingen aan door zich tot het christendom te bekeren. Later trok hij zich terug in de bossen en grotten ten zuiden van de Dordogne om als kluizenaar zijn leven aan God te wijden. Met het klimmen der jaren kreeg hij steeds meer bekijks. Enkele kilometers van St. Avit Rivière ligt St. Avit Senieur waar de Benedictijnen een klooster ter nagedachtenis aan Avitus stichtten.

St. Avit Rivière aan de bosweg van Cadouin naar Monpazier heeft een opvallende dorpskerk. De voorgevel is imposant hoog en lijkt te getuigen van de vroomheid van het kleine dorp in het bos. Achter die indrukwekkende gevel gaat echter een kerkje schuil dat in betere verhouding staat tot de eeuwenoude realiteit van een bescheiden dorp. Staande voor de kerk van St. Avit zie je slechts het decor voor een stuk waarin het christelijk geloof de hoofdrol speelde.
(juni 2005)