De wonderen van 'Roc Amadour'

rocamROCAMADOUR (Dordogne)   De 'Roc Amadour' is 150 meter hoog. Wie met de auto komt, kan die het beste boven het stadje op de parkeerplaats zetten en langs het voetpad naar beneden lopen. Daarbij legt u de lijdensweg van Christus in omgekeerde volgorde af. Eerste sterft Jezus aan het kruis, dan wordt hij aan het kruis genageld en van zijn kleren beroofd.

Onderweg naar Golgotha valt hij drie keer, troost hij wenende vrouwen en ontmoet hij zijn Heilige Moeder. Tenslotte neemt Jezus het kruis op zijn schouders en wordt in Station I ter dood veroordeeld.
Halverwege de rots lopen we uit de schaduw van de Kruisweg het religieuze centrum van het stadje binnen. Het is begin juni en je kunt er al over de koppen lopen. Na Lourdes is Rocamadour de meest bezochte bedevaartsplaats van Frankrijk. Busladingen gelovigen vergapen zich tot de dag van vandaag - al dan niet onder leiding van meneer pastoor - aan de profijtelijke kracht van hun geloof.
De legende wil dat hier in 1166 in een gat in de bergwand het onaangetaste lichaam van St. Amadour gevonden werd. Het zou om Zaccheus gaan, de tollenaar die discipel werd en trouwde met de heilige Veronica. Haar waren we onderweg op de Kruisweg al tegengekomen in Station VI waar ze het gezicht van Jezus met een doek had afgeveegd.

De vondst van St. Amadour en de wonderen die hij met zijn aanwezigheid verrichtte, maakten dat uit de hele christelijke wereld pelgrims naar de 'Rots van Amadour' reisden. Al spoedig verdween Amadour in een tombe onder de Saint-Saveur en werden diens wonderwerken grotendeels overgenomen door de Zwarte Madonna in de Chapelle Notre-Dame. Wie de kapel binnenloopt en de honderden kaarsen ziet branden, begrijpt onmiddellijk dat het bepaald geen wonder is dat deze Madonna zwart geworden is.
(juni 2005)