Het simpele Santilliana

santillianaSANTILLIANA DEL MAR (Spanje)   Santilliana del Mar is een prachtig dorp. Iedereen roemt de ‘boerse’ schoonheid van de paleisjes die de plaatselijke adel hier tussen de vijftiende en achttiende eeuw bouwde. Santilliana ligt ongeveer 25 kilometer ten westen van Santander aan de Spaanse noordkust.

Aan het eind van het dorp vind je de romaanse La Colegíata, gewijd aan de heilige Juliana die haar naam aan het dorp gaf. Haar tombe staat in de kerk. De Santillianen lieten in steen vereeuwigen hoe ze de duivel ving en vastbond.
Rik Zaal noemt Santilliana in zijn kloeke reisgids ‘een van de meest deprimerende dorpen van Spanje’. Zaal heeft een hekel aan toeristen en die komen hier elke dag met busladingen tegelijk. Dan blijkt achter elke deur een souvenierwinkeltje te huizen.

Zo boers en simpel als we Santilliana in de jaren tachtig voor het eerst zagen, is het dorp allang niet meer. Toen klepperden ’s avonds de koeien nog over de keienstraatjes naar de stal en rook het dorp naar verse mest. Maar loop ‘ns door het dorp als ’s avonds de bussen weg zijn, als de winkeldeuren weer dicht zitten. Als je alleen je eigen voetstappen hoort en als de ondergaande zon La Colegíata roodbruin kleurt. Hoezo deprimerend…
‘Niet één normale bar’, schrijft Zaal. Probeer voor de aardigheid Casa Cossio eens tegenover de kerk. Hier verzamelen de Santillianen  zich ’s avonds. Twee tv’s bieden twee verschillende programma’s en een ongelooflijke hoeveelheid herrie. Als dat geen ‘normale Spaanse bar’ is, dan weet ik niet meer!
(juni 2003)