De grot van de Heilige Sophia

kythiraKYTHERA (Griekenland)   Er hangt een bordje Agia Sophia tegen de muur bij de ingang van het dorp Spilies. De blauwe pijl wijst naar links en het pad brengt ons in een klein half uur naar een nauwe kloof. Groen en schaduwrijk verborgen in het kale, stoffige landschap van het zuiden van Kythira. Soms stroomt er water. Niet nu, na een lange hete Griekse zomer.

De kapel van de heilige Sophia ligt voorin een diepe grot. Praktisch als de Grieken zijn, scheelde het bouwen van een kapel in een grot veel tijd en moeite. Hier volstond een laag muurtje om het altaar. Achter een gordijn in de achterwand bewaart de priester zijn gewijde gereedschap.
In de grot vonden archeologen sporen uit een ver verleden. Grotten hebben sinds mensenheugenis onderdak geboden aan religieuze activiteiten. 'Baarmoedersymbolen van Moeder Aarde', aldus de kenners over de grot als heilige plaats.

We leggen een euro in het bakje en branden een kaarsje onder het toeziend oog van Sophia. We steken hem aan met een lucifer uit het doosje lucifers dat ernaast ligt.
Mag je je verbazen dat er minstens dertig euro in het bakje liggen?
Hoe gek zijn we in Nederland geworden? Van Sophia los, in elk geval.
(september 2003)