Museo Nacional de Arte Romano

meridaMERIDA (Spanje)   Hoe maak je een goed museum? Het Museo Nacional de Arte Romano in Mérida (West-Spanje) bewijst dat je daarvoor op z’n minst aan twee voorwaarden moet voldoen. Je hebt conservatoren nodig die niet per se voortdurend álles willen laten zien. En je moet een architect zien te vinden die een collectie – letterlijk en figuurlijk – op zijn plaats kan zetten.

Rafael Moneo liet stenen bakken die pakweg een keer zo lang zijn als die we gewend zijn. De ene steen kwam wat meer bruin uit de oven, de andere iets geler. Deze stenen geven het museum van Mérida zijn bijzondere vorm. Door de diep liggende voegen lijken ze gestapeld in plaats van gemetseld. Van buitenaf heeft het Museo Nacional door zijn hoogte en hoekigheid veel van een Romeinse basiliek. De enorme muurvlakken worden in hoge banen opgedeeld door steunberen. De hele dag lang speelt de zon van de Extremadura er een meedogenloos spel van licht en schaduw.

Binnen in het museum waan je je in een kathedraal dankzij negen enorme bogen waartussen onder andere de originele beelden van het Teatro Romano van Mérida staan opgesteld. Tussen de bogen hangen twee verdiepingen om je gedoseerd het verhaal van het Romeinse Mérida te vertellen. Slingerpaden op hoog niveau.
(juni 2003)