Feest in Alfama

lissabonLISSABON (Portugal)   Neem in de Rua do Conceicao in de benedenstad trammetje 28 omhoog richting Sao Vincente. Stap uit op Largo das Partos do Sol en Alfama ligt aan je voeten. Een zee van daken van roze, via alle kleuren rood naar een onbestemd beige. Je hoeft alleen maar de grote trap af te lopen en je bent er.

In Alfama wonen al minstens 1500 jaar mensen. Er is zelfs een tijd geweest dat er rijke mensen woonden, maar dat is de afgelopen 500 jaar niet meer het geval geweest.
Schuchter wagen de toeristen zich in de wijk. Een foto van het wasgoed hoog boven de straat, van een oud vrouwtje in de steeg, van een groepje kinderen met een jonge hond op de trappen van de Sao Miguel. Dan snel de bazaar in vooraan in de Rua Sao Pedro en gauw weer de wijk uit.

Het is begin juni en morgen beginnen de Heiligenfeesten. Alfama is in rep en roer. Van pallets wordt op elke straathoek een bar gebouwd. Slingers en lampionnen in alle straten. Voorzichtig wordt uit het eerste vat bier getapt. Als je in Alfama woont, heb je af en toe een feestje nodig.
(juni 2003)