Klonen op Schier

schiermonnikoogSCHIERMONNIKOOG (Nederland)   Van Dale zegt: ‘Historiseren is iets tot iets historisch maken’. De meeste architecten hebben een ontzettende hekel aan ‘historiserend bouwen’. In hun ogen betekent het namelijk dat je kiest voor vormen die je eigen creativiteit ondergeschikt maken aan de oplossingen van vroeger.

Historiserend bouwen betekent bewust voor oude vormen kiezen om de toeschouwer voor het lapje te houden en het gebouw zich ouder te laten voordoen dan het in werkelijkheid is.
Toen Hotel Van der Werff wilde uitbreiden, welke architect zou toen hebben durven adviseren er een complete één op één kopie van het bestaande gebouw naast te zetten en het oude hotel als het ware te klonen? Dit alles schijnbaar onder het motto: Als we met z’n allen één Hotel Van der Werff mooi vinden, dan zijn twee Hotels Van der Werff op zijn minst twee keer zo mooi...

De blauwe bus op de foto rijdt een paar keer per dag naar de veerboot om de gasten naar het hotel te vervoeren. Het rechterdeel van Hotel van der Werff staat er minstens honderd jaar. Het linkerdeel werd er in de jaren tachtig bijgebouwd.
(december 2001)