Nieuwelingen in Chora

alonnisosALONNISOS (Griekenland)   Er loopt een ezelspaadje door de heuvels van Patitiri naar Chora. Langs het pad bloeien kleine cyclamen. Na ongeveer een half uur ben je in Chora, de oude hoofdstad van het eiland. Officieel staat er nog Alonnisos op de kaart. Het is een oude Griekse gewoonte om de hoofdstad de naam van het eiland te geven. Of omgekeerd.

Hier in Chora trilde in 1965 de wereld op zijn grondvesten. Je moet het weten, zien doe je het bijna niet meer. In enkele minuten tijd legde een aardbeving het complete stadje plat. De mensen van Chora vluchtten naar de haven Patitiri waar ze onderdak kregen in betonnen blokkendozen. Tijdelijk dachten ze, maar de meesten wonen er vandaag nog steeds.
In de jaren tachtig en negentig begon de wedergeboorte van Chora. Buitenlanders kochten de bouwvallen voor bijna niets en bouwden de huizen weer op. Het schijnt er zomers weer een drukte van belang te zijn.

Als wij eind september door Chora lopen, is het toeristenseizoen zo'n beetje voorbij. De winkeltjes en caf├ęs zijn bijna allemaal hermetisch dichtgetimmerd. De nieuwelingen zijn weer even weg kennelijk. Beneden in Patitiri kijken ze met een schuin oog omhoog naar wat hun stad niet meer is.
(september 2002)