Het panorama van Patitiri

alonnisosALONNISOS (Griekenland)   Avondzon op de haven van Patitiri. Ik tel 62 boten. De meest zijn kleine vissersbootjes, zoals je in een kleine Griekse haven verwacht. Verder een paar redelijk bescheiden jachten en aan de nieuwe steiger dobberen twee Flying Delphins. Eén ervan bracht ons vier dagen geleden in vijf kwartier van Skiathos hier naar Alonnisos.

Het plan was om in een week tijd drie Sporeaden te bezoeken. Nauwelijks aangekomen in Pension Panorama - hoog boven de haven van Patitiri - wisten we eigenlijk al dat we dat plan maar moesten laten waren. Alonnisos 'doe' je niet in twee of drie dagen. Alonnisos moet je ondergaan.
Minstens de helft van de inwoners is hier op een goede dag blijven hangen, omdat ze niet meer weg wilden, vertelt een Nederlandse dame, een opgewekte tachtiger die hier al dertig jaar lang de helft van het jaar woont.

Als de zon achter de heuvels verdwijnt, floepen in de verte de vier schijnwerpers aan die de rotsen bij de haven gemeen neongroen kleuren. Bij de haveningang knippert rechts een rood en links een groen lichtje.
Beneden horen we het geroezemoes van de terrassen aan de kade. Tijd om te gaan eten. We blijven nog een dagje, op z'n minst.
september 2002)