Herinnering aan Santillana

SantillanaSANTILLANA DEL MAR (Spanje)  Santillana del Mar ligt vlakbij de Cantabrische kust. Zo’n 25 jaar geleden kwamen we voor het eerst in het dorp, bij toeval. We zijn met enige regelmaat teruggekomen. Zo mooi en authentiek als toen die eerste keer is het dorp allang niet meer. We koesteren de herinnering aan het Santillana van 1988.

We waren op zoek naar een camping en vonden – vraag niet waarom - Camping Santillana. ’s Avonds liepen we over een smalle weg naar een dorp. Onvoorbereid volgden we de hobbelstraatjes het dorp in. Santillana overdonderde ons als een tijdmachine. We kwamen niet in een eeuwenoud boerendorp terecht. Dit wás het verleden en wij mochten er gewoon even rondlopen.

Er waren weinig mensen op straat, toch was het druk in Santillana. Er liepen tientallen koeien door de straten. Ze waren op weg naar de stal en gingen hun eigen weg, want ze wisten waar ze heen moesten. Heel Santillana rook naar koeien. Sommige dieren konden niet tot de stal wachten en poepten op straat. Onderweg dronken ze uit de grote stenen bak van de wasplaats.

Er staan nog steeds tientallen oude boerenhuizen in Santillana, maar er woont geen koe meer in het dorp. Waar vroeger beneden de koeienstal was, verdienen de kinderen van de boer nu geld aan de voorbijganger. De grote chique herenhuizen zijn nieuwe chique hotels geworden. Het nieuwe Santillana lijkt op het eerste gezicht nog sprekend op het oude, maar is zichzelf allang niet meer.

In het laatste licht van de dag staan we op de trappen van de Colegiata de Santa Juliana. De kerk is op zijn mooist in dit warme licht. Het wordt stil op het plein voor de kerk. Verderop ligt de oude wasplaats, links ligt Casa Cossio, destijds in 1988 een van de weinige bars in het dorp. Nu een mooie herinnering aan het Santillana van toen. (mei 2023)

santillana e

Koeien op weg naar de stal in Santillana in 1988.