Beestenboel in Pula

PulaPULA (Kroatië)  De foto maakte ik in 1984 in het Romeinse amfitheater van Pula. Pollux, onze trouwe metgezel in de jaren tachtig, is inmiddels al weer dertig jaar dood. Wij zijn 38 jaar ouder geworden en staan weer bij het amfitheater.

 

Vanaf het terrasje bovenin op de helling kijken we door een van de bogen het amfitheater in. Er groeit geen gras meer in de arena en de rommelige steenhopen rondom zijn veranderd in gangen met muurtjes waar de kooien van de wilde dieren en de vertrekken van de gladiatoren waren.
In mijn herinnering stapten we destijds met Pollux gewoon de arena in. Nu staat er een geduldige rij voor de kassa en het lijkt me stug dat een hond nog mee naar binnen mag.

Het amfitheater van Pula is een van de grootste die de Romeinen ooit gebouwd hebben, lees ik op www.amphi-theatrum.de. Op deze Duitse site hebben enkele liefhebbers alles gezet wat ze weten over alle amfitheaters in 27 landen in Europa, Afrika en Azië en dat is heel veel.
De cijfers van het amfitheater van Pula zijn indrukwekkend. Het bouwwerk is 132 meter lang, 105 meter breed en aan de voorkant 33 meter hoog. De bouw begon in 27 v.Chr. en onder keizer Titus Flavius (79-81) kwam het complex in zijn huidige vorm klaar. Er konden toen zo'n 23.000 toeschouwers in het theater zitten.
Sindsdien hebben in een paar eeuwen tijd moeten honderden gladiatoren, slaven, misdadigers en christenen in deze arena het leven hebben gelaten. Er kwam een eind aan in 404 toen de christelijke keizer Honorius gevechten op leven en dood verbood. Een uitzondering gold overigens nog enige tijd voor misdadigers die een zogeheten ‘damnatio ad bestias’ hadden gekregen. Die mochten in Pula nog een tijdje voor de leeuwen geworpen worden. (augustus 2022)

pula interieur new