Van de prins geen kwaad

FuldaFULDA (Duitsland)  We lopen door Fulda, een kleine, gezellige stad in het hart van Duitsland. Op de Jezuitenplatz staan panelen met teksten en foto’s van de ‘Stationen im Leben von Wilhelm Friedrich’. Ik kom erachter dat deze Wilhelm Friedrich niemand anders is dan ‘onze’ koning Willem I. In Fulda blijken zich vier jaar geschiedenis van het Oranjehuis te hebben afgespeeld.

Dit stukje vergeten geschiedenis begint in 1802 met de vrede van Amiens die tijdelijk voor een status quo in Europa zorgt. Napoleon Bonaparte compenseert de Oranjes voor het verlies van het erfstadhouderschap in de Nederlanden. Willem Frederik krijgt het prinsbisdom Fulda plus drie nog kleinere vorstendommen. De erfprins is er zelf voor naar Parijs geweest om zijn zaak persoonlijk bij Napoleon te bepleiten.
Op 6 december 1802 krijgt Willem Frederik zijn ‘blijde inkomst’ in Fulda. De erfprins is vastbesloten om van het katholieke staatje een modern land te maken. In Fulda hebben ze onze Koopman-Koning voor het eerst aan het werk gezien.
Na vier jaar is het Oranjefeestje al weer voorbij. Napoleon wint in oktober 1806 de slag bij Jena en eind van die maand is Willem Frederik ambteloos burger. In zijn paleis aan Unter den Linden in Berlijn wacht hij betere tijden af.

De panelen op de Jezuitenplatz vertellen dat 2022 het 250ste geboortejaar van Willem Frederik is en dat je in het Stadtschloss een expositie over zijn leven kunt bekijken.
We lopen het plein over en drinken een biertje op een terras. Op de telefoon zoek ik het verhaal van Wilhelm Friedrich en zijn dagen in Fulda. (juli 2022)