Het blauwste water van Porto Katsiki

levkasLEVKAS (Griekenland)   Voor het eerst van ons leven op Levkas zijn we net gestopt om een foto van de brem te maken die als een gele schutting lang de weg staat. We staan met een man aan de kant van de weg te praten. Hij is aan het uitrusten van zijn werk op de wijngaard.

De man rookt een sigaret. We praten wat over de druiven en over de wijn die hij er later uit zal toveren. Blijken we in gesprek te zijn met de man uit wiens wijngaard de lekkerste wijn van heel Levkas en waarschijnlijk van heel Griekenland blijkt te komen… Dat zegt de man althans.
Als we weer verder willen, wenst hij ons veel plezier in Porto Katsiki. Bij gebrek aan een duidelijk reisdoel zoeken we Porto Katsiki op de kaart op. Een geheimzinnig wit weggetje kronkelt op de kaart naar een stipje met die naam.

De weg blijkt lang, smal en vol kuilen zoals het een wit weggetje op de kaart betaamt. Hij eindigt op een parkeerplaatsje dat waarschijnlijk ontstaan is toen de wanhopige wegenbouwers destijds hun overgebleven bouwmateriaal achterlieten. Porto Katsiki bestaat uit twee restaurantjes die in een vroeger leven caravans geweest moeten zijn.
Je vergeet de barre tocht en de eenvoudige ambiance als je de tachtig treden afdaalt naar het blauwste water van heel Levkas en waarschijnlijk van heel Griekenland …
(juni 2001)