De verhulde tempel van Vasses

andritsinaANDRITSINA (Griekenland)   Het begint bij Andritsina als een smal en bedrieglijk bescheiden weggetje. Snel daarna wordt de weg ruim en breed en dan duurt het nog ongeveer vijftien kilometer voor je de tempel van Vasses bereikt. De toon is al spoedig gezet dankzij de grandioze vergezichten en een nagenoeg complete verlatenheid.

Waar we de auto op de parkeerplaats parkeren, wordt de brede asfaltweg weer het geitenpaadje dat hij eerst ook zelf geweest moet zijn. Vanaf de parkeerplaats loop je een steil pad tegen de heuvel op. Het pad maakt een paar scherpe bochten en plotseling word je een merkwaardig kolos gewaar die bij nadere beschouwing geen vroeg werk van Christo is, maar een ingepakte klassieke tempel die gewijd was aan Apollo Epicurus. Apollo de Helper die de streek indertijd van de pest genas. Het verhaal wil dat de architect van de tempel Ictinus was die ook het Parthenon op de Acropolis van Athene ontwierp.

Sindsdien trotseerde de tempel van Vasses weer en wind. Tot de deskundigen bedachten dat het weer en de wind van vandaag de dag een stuk minder onschuldig waren dan de voorgaande 2500 jaar. Dus werd de Apollo-tempel ingepakt. De man in het toegangshokje heeft nog vreemd gekleurde, door de zon geteisterde ansichtkaarten van de onverhulde tempel van vroeger te koop.
(juni 2001)