Streep door Checkpoint Charlie

Checkpoint CharlieBERLIJN  Checkpoint Charlie aan het eind van Friedrichstrasse is een toeristenattractie en wat voor één. Lonely Planet noemt het een ‘tacky tourist trap’, ofwel een smakeloze toeristenval. Toeristen laten zich voor de zandzakken van de nepgrenspost fotograferen tussen nepmilitairen in Amerikaanse, Russische, Engelse of Franse uniforms.

 

Ik herinner me Checkpoint Charlie toen het nog de enige grenspost was waar je als buitenlander met de auto naar Oost-Berlijn kon. Voorbij de Amerikaanse grenspost lag een grote uitkijktoren en links en rechts de Muur door een kaalgesloopt stukje stad. En steeds weer die chagrijnige grenswachten die triomfantelijk een verfrommeld Nieuwsblad van het Noorden uit de auto visten om de decadente krant met grote afschuw in een pullenbak te kieperen. Zichtbaar blij dat ze hun land- en partijgenoten voor deze catastrofe hadden weten te behoeden.

De Muur van toen is verkruimeld tot brokjes souvenir. Waar hij eens stond, loopt nu alleen nog een streep over het wegdek. De meeste mensen lopen erover heen zonder dat ze het door hebben. Na Checkpoint Charlie staan de luxe winkels verderop aan de Friedrichstrasse op het programma. ‘With its dazzlng Friedrichstadtpassage and Galeries Lafayette’ volgens dezelfde Lonely Planet. De geschiedenis lijkt onbegrijpelijk ver weg.
(augustus 2016)

Het lijkt zo lang geleden, die regenachtige ochtend in april 1983.